Utrikes.

2019-10-10 20:15
Polis griper demonstranter.  Bild: Vincent Yu/AP
Polis griper demonstranter.
Puffetikett
Dagens ETC

Apple släpper igenom app som spårar polisen i Hongkong

Demonstranterna i Hongkong jublar sedan appen HKmap Live, som visar information om stängda vägar och var polisbilar befinner sig i Hongkong, nu finns att tillgå i Apples App store efter att tidigare ha blockerats. Men den kinesiska regeringen rasar.

Appen HKmap Live bygger på en hemsida med samma namn, där vem som helst kan se var i Hongkong det pågår vägarbeten samt var det finns polisbilar och beväpnade poliser. En hund-emoji visar även var det kan finnas farliga polisingripanden, och visar till exempel när tårgas används, rapporterar Business insider.

HKmap Live blockerades först av Apple eftersom företaget menade att appen uppmuntrar olagligt beteende genom att hjälpa användare att undvika polis. Men nu har Apple alltså ändrat sig, och HKmap Live finns både i App store och Google play store.

Kinesiska kommunistpartiets officiella tidning People’s daily var inte sen att fördöma Apple. I en opinionstext anklagas företaget för att hjälpa demonstranter och frågan ställs om Apple ”tänker klart”. Ingen app nämns vid namn, men Apple anklagas för att öppna dörren för våldsamma protester, rapporterar Reuters.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Protester sedan mars

Regelbundna protester har engagerat många ­Hongkongbor och har pågått sedan i mars, men ­intensifierades i juni. De började som en ­reaktion på ett lagförslag som skulle tillåta utlämning av brottsmisstänkta från Hongkong till Fastlands­kina. Lag­förslaget har nu dragits tillbaka, men ­demonstranternas andra krav har inte mötts.