Utrikes.

2019-10-08 13:55
Flyktinglägret Moria på ön Lesbos. Foto: Michael Varaklas/TT/AP
Flyktinglägret Moria på ön Lesbos.
Puffetikett
Dagens ETC

Grekland tömmer läger – befarar flyktingström från norra Syrien

Antalet människor som kommer havsvägen till Grekland från Turkiet ökar igen. Nu flyttar grekiska myndigheter människor från överfulla läger på öarna till fastlandet, och oron för att läget i norra Syrien ska leda till att många fler tvingas fly, bland annat till Grekland, är stor.

Redan innan USA:s president Donald Trump i måndags meddelade att hans regering planerar att släppa fram Turkiet i norra Syrien märktes en ökning av människor som flydde från området till Grekland, via Turkiet. Nu finns oro för en dramatisk ökning, rapporterar AP.

I måndags anlände 500 personer i hamnen Piraeus nära Aten, för att sedan föras vidare till mindre flyktingläger i norra Grekland. De flesta kom från Lesbos, där lägret Moria är extremt överbefolkat. Planen är att allt fler läger på de grekiska öarna ska tömmas, som en förberedelse för att fler kommer.

Vill skapa buffert

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att han vill skapa en ”buffertzon” i norra Syrien, rensa bort terrorister och skicka tillbaka syriska flyktingar som befinner sig i Turkiet. Erdogan har sedan tidigare hotat att bryta landets avtal med EU om att stoppa båtar med flyktingar om inte omvärlden stödjer hans plan för buffertzonen.

Samtidigt växer omvärldens kritik mot Donald Trumps agerande, som anklagas föra att vara ett svek mot de kurdiska styrkorna som hjälpt USA besegra IS i området och som nu lämnas utan stöd inför en turkisk attack. Trump själv menar att han kommer att ”krossa Turkiets ekonomi” om landet gör någonting som han inte håller med om, samt att många är ”otroligt glada över det här beslutet”.