Utrikes.

2019-06-15 14:00
  • Demonstrationer mot inskränkningar av aborträtten i Georgia. Foto: Alyssa Pointer/TT/AP
    Demonstrationer mot inskränkningar av aborträtten i Georgia.
  • Katarina Bergehed är statsvetare och sakkunnig i reproduktiva rättigheter på Amnesty. Foto: Press
    Katarina Bergehed är statsvetare och sakkunnig i reproduktiva rättigheter på Amnesty.
Puffetikett
Dagens ETC

Starkt stöd för lagen som ska säkra aborträtten

Aborträtten i USA

1973 beslutade högsta domstolen om en rättspraxis i abortfrågan efter fallet som kallas ”Roe mot Wade” och som slår fast att kvinnors rätt till abort hänvisas till den grundlagsskyddade rätten till privatliv enligt det 14:e tillägget i den amerikanska konstitutionen. • Staterna kan reglera och begränsa rätten till abort genom att göra det praktiskt omöjligt för utförarna att utföra en abort, eller skapa så kallade trigger-lagar som kan träda i kraft och göra abort förbjudet under den första och andra trimestern – om Roe mot Wade-praxis tolkas om av högsta domstolen. Arkansas, Kentucky, Louisiana, Mississippi, North Dakota och South Dakota har sådana lagar. • Alabama, Arizona, Arkansas, Michigan, Mississippi, New Mexico, Oklahoma, West Virginia och Wisconsin har fortfarande sina gamla lagar som förbjuder abort inskrivet i lagböckerna. Dessa skulle också kunna träda i kraft om Roe mot Wade tolkas om eller underminieras.  

The Women’s Health Protection Act 2019 

Är ett lagförslag med syfte att försvara rätten till abort som lades fram i kongressen första gången 2013.

• Förslaget återintroducerades den 23:e maj i år och har ett starkt stöd i framför allt representanthuset där många demokrater sitter.

• Om lagen drivs igenom ska den verka som ett skyddsnät mot hårdare abortlagar som riskerar att lägga sig i patienters beslut om sin graviditet samt som blockerar tillgången till säker och laglig vård vid abort. Högsta domstolen i USA

• Högsta domstolens huvuduppgift är att tolka och avgöra om lagar står i överensstämmelse med konstitutionen. Domstolen spelar därmed en stor politisk roll när den tar ställning i olika samhällsfrågor.

• Domstolen består av nio domare som sitter på livstid. Nya domare utses alltså när en sittande domare går bort, av presidenten.

• Donald Trump har utsett två domare. Under 2017 nominerade han Niel Grosuch och Brett Kavanaugh, båda konservativa.

• Det är för första gången konservativ majoritet i domstolen.

• När federala domstolar stoppar abortlagstiftningen på delstatsnivå når fallen till slut Högsta domstolen. Källa: Landguiden UI Siffror/plock 150 … lagar som på olika sätt försvårar abort har drivits i flera delstater sedan 2016. 400 … lagar som på olika sätt försvårar abort har drivits i flera delstater sedan 2011. (Källa: ACLU) CITAT: ”2019 har blivit året då anti-abort-politiker har gjort klart att dess slutgiltiga mål är att förbjuda abort helt och fullt, under alla stadier i graviditeten och under alla omständigheter.” Elisabeth Nash, Guttmacher Institute. 21 juni Beslutas om delstatens Missouris sista abortklinik i St. Louis läggs ner. Kliniken har hängt löst i flera veckor då delstatens hälsovårdsmyndighet beslutade att inte förlänga licensen i maj, med motiveringen att flera problem funnits vid en inspektion. Kliniken menar dock att de följer reglerna och menar att nedläggningshotet är ett led i delstatens anti-abortagenda.

Stängs kliniken blir det Missouri den första delstaten där det inte finns någon abortklinik, på 50 år.

Så vill delstaterna begränsa aborträtten

• Totalförbud - Alabama

• Förbud efter sex veckor - Georgia - Kentucky - Mississippi - Louisiana Ohio

'• Förbud efter åtta veckor Missouri

• Förbud efter 18 veckor - Arkansas - Utah Källa: Guttmacher Institute

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter