Utrikes.

2019-06-17 15:30
Bild: Skärmdump från Youtube
Puffetikett
Dagens ETC

Video: Se den mäktiga manifestationen två år efter Grenfell-branden

72 människor dog och många förlorade sina hem. Men två år efter den stora branden i Grenfell tower lever många fortfarande i osäkra hus, utan sprinklers och branddörrar och med brandfarliga material i väggarna.

Genom att belysa de farliga höghusen med sitt budskap uppmärksammade de anhöriga branden.

Två år efter att det 24 våningar höga Grenfell Tower totalförstördes i den stora branden är säkerheten fortfarande inte bättre för många som bor i liknande höghus. Det menar överlevande och anhöriga till offer för branden, och nu vill de få maktahavarna att agera.

På årsdagen lystes höghus över hela Storbritannien upp med stora bokstäver där man uppmanar makthavare att ta problemen på allvar, rapporterar flera brittiska medier. På ett hus i Salford utanför Manchester stod att läsa:

”Två år efter Grenfell och den här byggnaden är fortfarande täckt av farlig isolering”.

På ett annat höghus, nära det utbrända Grenfell Tower, uppmärksammas förbipasserande på att huset fortfarande inte har fått sprinklers.

Oroliga för nya bränder

Standarden för nybyggda hus har skärpts efter branden, men det är inte obligatoriskt att höja brandsäkerheten i redan befintliga byggnader. Många av de som överlevde branden i Grenfell tower och anhöriga till de omkomna är nu oroliga att något liknanade ska kunna hända igen.

I en kampanj från gruppen Grenfell United uppmanas allmänheten att höra av sig till politiker och trycka på för att husen ska få bättre standard och säkras mot bränder.

Grenfell tower brann den 14 juni 2017. Branden startade i en kyl på fjärde våningen men spreds väldigt fort genom isoleringen i fasaden. Många hann inte ut ur det övertända huset. Byggnaden står fortfarande kvar i London men har varit ödelagd.

Här är videon från den mäktiga manifesationenen i Storbritannien:

 

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter